Aquatica Diving Society

България

По южното ни черноморие ви предлагаме дестинации, подходящи за всяка квалификация и желание:

Созопол

В акваторията на Созопол лежат няколко много интересни водолазни сайта.

  • Пионер – рибарско корабче. Лежи почти равно дъно и на дълбочина от 18м. Потопен е с цел, да бъде изкуствен риф и място за обучение и разходки на водолази. Със своите множество отвори, предлага чудесна възможност, за проникване в плавателния съд. при подходящи условия, предлага и чудесни условия за снимки. Подходящ е както за начинаещи, така и за напреднали водолази.
  • Камената гора – вековни вкаменени дървета. На дълбочина от 22-25м. Предлага необикновен поглед, върху развитието на планетата и докосване до вкаменелости. Подходящ е за напреднали водолази.

 

Приморско

Тук намираме разнообразие от релефни форми.

  • Маслен нос – предлага чудесно гмуркане, с достигане на каменна стена. При достигането и има възможност за обиколко покрай стената или проникване в интересна каверн зона, излизаща на повърхността. Уникална смесица от гмуркане покрай риф и проникване в пещера. Дълбочина от 25-0м.Подходящ е както за начинаещи, така и за напреднали водолази.
  • Жак Фресене – останки от потънал кораб. Все още ясно се различават части от котелното, палубата и други агрегати от кораба. Останките са разпръснати на по-широк периметър. Лежи на равно дъно, на дълбочина от 22-24м. Подходящ е за напреднали водолази.
  • Христакиева дупка – малка пещеричка, кръстена на нейния откривател. Входа е на дълбочина 16-17м. С малка пещерна камера и възможност за преминаване, през няколко тесняка. Подходящ е за напреднали водолази.
  • Крокодила – скалисти островчета, създаващи впечатлението, за плуващ огромен крокодил. С разнообразен релеф. предлага различни каменни форми и дълбочини, достигащи 24-26м. Подходящ е както за начинаещи, така и за напреднали водолази.
  • Параклиса – подводен олтар, изграден от местни водолази. Предлага подводна разходка и разглеждане на няколкото закачени за скалата икони. Дълбочина 16м. Подходящ е както за начинаещи, така и за напреднали водолази.

 

Китен

Домът на древното поселище Урдовиза.

  • Корабите – представляват потънали дървени кораби и разхвърлян товар – основно дървен материал. Поради голямата си близост до брега, мястото периодично се зарива и открива от пясъка. В близост до тях се намират и останки от наколно селище. Дълбочина 12м. Подходящ е както за начинаещи, така и за напреднали водолази.
  • Стария понтон – намира се в залива Атлиман. Останки от стар понтон, отнесен от бурите в морето. Под водата се виждат изкривените подпори на понтона. Мястото е особенно привлекателно на свечеряване, когато изглежда мистично. Дълбочина 7-10м. Подходящ е както за начинаещи, така и за напреднали водолази.